30 anys dels catastròfics aiguats de novembre de 1983

Ahir es van complir 30 anys dels catastròfics aiguats del 7 de novembre de 1983 a la conca del Llobregat. Aquests aiguats es van produir just un any després de l’episodi de pluges torrencials del 6-8 de novembre de 1982 que va afectar tot el país, però principalment les capçaleres de les conques del Llobregat i el Segre amb desbordaments molt greus. Les zones més afectades al 1983 van ser les comarques del Baix Llobregat, el Barcelonès i el Vallès, tot i que en punts de la Garrotxa i Osona també varen ser importants els totals de precipitació de tot l’episodi.

Les precipitacions més intenses van caure durant la matinada del 7 de novembre, sobretot des de les 03 fins a les 07 UTC, registrant-se durant aquestes 4 h quantitats superiors als 150 mm en punts del Barcelonès, els Vallesos i el Baix Llobregat (220,0 mm a Terrassa-placeta de la Creu, 217,3 mm a l’Hospitalet de Llobregat, 207,5 mm a Rubí i 188,0 mm a Terrassa-Casa Barba). La distribució espacial de la pluja aquella matinada va ser molt irregular; per exemple, 217,3 mm van caure a l’Hospitalet, 56 mm a Cornellà i tan sols 16 mm a la desembocadura del Besòs. La precipitació va continuar caient de manera més moderada la resta del dia 7 i gran part del 8. Els últims ruixats, de caràcter més local, es van allargar fins al migdia del 9 de novembre.

Els valors màxims de precipitació en 24h es van produir durant el dia 7, superant-se els 200 mm en punts del Vallès Occidental i el Barcelonès. A Rubí van caure 331,5 mm, a Terrassa 313,0 mm i a l’Hospitalet de Llobregat 249,1 mm en unes 28 hores (de les 03 UTC del 07/11/1983 fins a les 07 UTC del 08/11/1983). Dels valors acumulats durant l’episodi (de les 07 UTC del 06/11/1983 fins a les 07UTC del 09/11/1983) destaquen els 346,5 mm a Rubí, 333,0 mm a Terrassa, 254,8 mm a la Molina i 252,8 mm de l’Hospitalet de Llobregat.

A continuació es mostra un llistat amb els valors diaris de precipitació caiguts des de les 07 UTC del 06/11/1983 fins a les 07 UTC del 09/11/1983 segons la xarxa d’observadors de Catalunya. En aquesta llista figuren totes les estacions que van totalitzar més de 125 mm durant l’episodi. Cal esmentar que els valors de pluja a les estacions meteorològiques manuals es mesuraven cap a les 08:00 hora oficial (ara es fa a les 07 UTC), anotant la precipitació recollida durant les 24 hores anteriors i assignant aquest valor al dia anterior en què es realitza la mesura. Per aquest motiu la gran quantitat de pluja caiguda la matinada del dia 7 consta oficialment com a pluja del dia 6 i no del dia 7. Aquest interval de temps de 24 h que no correspon exactament amb el dia civil, es coneix com a dia pluviomètric.

La situació meteorològica durant l’episodi va venir caracteritzada per un fort temporal en superfície del sud-est, provocat pel pas d’una profunda pertorbació present a tots els nivells de la troposfera. Aquesta depressió es va desplaçar des del Golf de Cadis, la matinada del 6 de novembre, fins a Sardenya, la matinada del dia 8, creuant les Balears pel sud durant el dia 7. Aquesta borrasca va provocar un marcat flux de vent humit i càlid del sud-est a capes baixes i del sud a capes altes, advectant a tots els nivells una massa d’aire potencialment molt inestable, produint els importants aiguats del 7 i 8 de novembre. En la següent figura es poden veure les reanàlisis del 20CRP a les 00 UTC del 07/11/1983 (mapes a l’esquerra) i el 08/11/1983 (mapes a la dreta) per als camps de temperatura i geopotencial a 500 i 850 hPa (mapes superiors i centrals) d’una banda i de l’altra els camps de temperatura i pressió al nivell del mar en superfície (mapes inferiors).

Els aiguats del dia 7 van fer desbordar de manera violenta nombroses rieres afluents del riu Llobregat per la seva riba esquerra, el qual també es va sortir de mare puntualment al seu curs baix, negant nombrosos camps. Destaquen els desbordaments de la Riera Blanca a l’Hospitalet de Llobregat, la Riera de la Païssa a Sant Joan Despí,  la Riera de la Salut a Sant Feliu de Llobregat, la Riera de Vallvidrera a Molins de Rei, i la Riera de les Arenes a Terrassa i Rubí. Cal destacar també que molts carrers de la ciutat de Barcelona es van convertir en torrents d’aigua per la forta intensitat de la precipitació, inundant-se baixos i garatges.

Aquest episodi de pluges torrencials va causar un gran impacte social, sobretot als pobles riberencs del Baix Llobregat, en esdevenir tan sols un any després de les importants inundacions produïdes pels aiguats del 6 al 8 de novembre de 1982, els danys de les quals havien estat recentment reparats, però amb moltes obres de millora encara pendents de realitzar. Tot plegat va produir una destacable sensació d’indefensió entre tota la població.

2 Comentaris

 1. Josep Maria Gibert Vives 18 novembre 2013, 09:52

  Només voldria comentar-vos, que com a observador de Terrassa-Plaça de la Creu, al llistat de precipitacions que heu insertat al blog “30 anys dels catastròfics aiguats de novembre de 1983”, ha de figurar 220,0 mm al dia 6 de novembre (dia pluviomètric), en comptes de 20,0 mm. Suposo que és un error de transcripció. Així la precipitació total del primer episodi del mes de novembre, que va començar a les 4 de la matinada i va acabar a les 4 de la tarda del dia 7, en total 12 hores, va ser de 312,4 mm, en concordància amb els 333 mm que es van mesurar a Can Barba, entre Terrassa i Sabadell, a uns 2 km al SE de la Placeta de la Creu. Cal tenir en compte també que va continuar plovent molt, aquell mes de novembre, fins al dia 10: 402,4 mm, del 10 al 20: 51,6, i del 20 al 30: 2,1, amb un total mensual de 456,1 mm. Molt probablement va ser el rècord de precipitació mensual dels darrers 120 anys.
  Va ser remarcable la concentració de la precipitació al llarg de la conca del Llobregat, des de L’Hospitalet fins a Terrassa, amb un seguit de tempestes encadenades d’enorme intensitat. Només en 4 hores van caure 200 mm. La carretera de Terrassa a Rubí va ser engolida per l’aiguat abans del pont de la Riera de les Arenes, i es va emportar un cotxe amb el seu ocupant.

  Disculpeu no haver-vos-ho comentat abans, no me n’havia adonat.

  Josep M. Gibert

  • mcv 25 novembre 2013, 09:45

   Moltes gràcies Sr. Josep M. Gibert pel seu comentari, ens ha estat de molta utilitat. Evidentment com comenta hi ha un error de transcripció amb la dada de l’observatori de Terrassa-Placeta de la Creu del dia 6 de novembre de 1983. La base de dades meteorològiques instrumentals que tenim al Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) prové inicialment del “Banco Nacional de Datos Meteorológicos” de l’AEMET, moltes dades de les quals van ser digitalitzades per una empresa subcontractada. Aquesta tasca es va realitzar per personal aliè al món de la meteorologia, i per tant, conté errors de transcripció entre d’altres. Per sort, disposem també a l’SMC de les fitxes termopluviomètriques originals escanejades i hem pogut fer la comprovació que la digitalització de la sèrie de Terrassa-Placeta de la Creu era incorrecta, tal i com vostè comentava. En un principi no havíem sospitat que aquest valor fos erroni ja que la matinada del 7 de novembre de 1983 la precipitació va ser molt irregular a la costa central de Barcelona i als Vallesos. Sí que havíem trobat a l’hora de fer el llistat errors de transcripció en altres estacions com la de Terrassa-Casa Barba i la Molina, per exemple.

   A l’SMC una de les tasques importants dins de l’Equip de Canvi Climàtic es basa en millorar i completar la base de dades meteorològiques instrumentals de Catalunya corregint errors i cercant nova informació o fonts de dades que no es van digitalitzar en el seu moment. Donat el volum de dades, aquesta és una tasca molt feixuga i lenta. Ens sap greu que aquest error hagi quedat publicat. Gràcies al seu comentari l’error ha estat corregit, així com millorat el redactat de l’entrada al blog.