V Trobades territorials de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) 2013

Un any més s’han realitzat les trobades territorials de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). Les trobades s’han celebrat en quatre poblacions, representatives de les quatre demarcacions catalanes. Aquest any l’organització de les trobades s’ha fet a Barcelona, Girona, Cambrils i Tàrrega.

 

La XOM està formada actualment per 92 observadors, 98 vigilants i 43 col·laboradors de les dues modalitats, és a dir, observadors-vigilants. En total doncs, hi ha actualment 233 membres de la XOM, un total de 135 observadors, i 141 vigilants repartits estratègicament per tot el territori català. El nombre de col·laboradors durant els últims tres anys, no ha variat significativament tal com es pot comprovar a la següent taula, i es preveu que durant el 2014 es mantinguin en aquests valors el nombre de col·laboradors, prioritzant la instal·lació de noves estacions en indrets on es mantinguin o recuperin sèries històriques en risc de perdre’s.

La distribució d’aquests col·laboradors en el mapa comarcal queda de la següent manera. Pel que fa a nombre d’observadors, les comarques amb més col·laboradors són la Garrotxa i Osona, amb 11 observadors cada comarca, i la zona de Catalunya on n’hi ha més és el nord-est del país. Es pot observar també que com a mínim hi ha un observador per comarca, de manera que el territori català està ben cobert.

 

Els observadors de la XOM realitzen l’observació diària de diferents variables meteorològiques,com ara les temperatures màxima, mínima i actual, la precipitació, la humitat, la pressió atmosfèrica, el vent, la nuvolositat, la visibilitat, i l’estat de la mar. Val a dir que el nombre d’observadors que no fallen ni un sol dia en tot l’any ha anat augmentant durant els darrers anys. Actualment hi ha uns 100 observadors de la xarxa que han realitzat observacions tots els dies de 2013, és a dir, no han fallat ni un sol dia, siguin dies laborables, festius, caps de setmana, etc.

 

Els vigilants de la XOM per la seva banda s’encarreguen d’informar quan hi ha Situacions Meteorològiques de Perill (SMP) al municipi en el qual es troben, com poden ser, tempestes, calamarsa, vent fort, pluja intensa, neu, etc.  Això fa que proporcionin una informació molt útil per a la predicció a curt termini. La distribució comarcal dels vigilants s’ha realitzat força més homogènia que la dels observadors, ja que com a mínim hi ha 2 vigilants per comarca que col·laboren amb el Servei Meteorològic de Catalunya.

El setembre d’enguany la Xarxa Fenològica de Catalunya (FENOCAT) del Servei Meteorològic de Catalunya ha passat a formar part de la Xarxa Fenològica Paneuropea (PEP 725) (http://www.pep725.eu/). Actualment hi ha uns 50 observadors fenològics que realitzen les observacions amb regularitat mensual. Les espècies més observades són l’oreneta vulgar (52 observadors), el puput (38), l’ametller i el cirerer (37); mentre que les espècies amb menys observadors són l’alfals (2), el gira-sol i l’olivarda (3).

Aquest any hi ha hagut una bona assistència tant d’observadors com de vigilants del Meteocat. Aquestes trobades serveixen per a l’intercanvi d’experiències, anècdotes i coneixement de la meteorologia del nostre país. És per això que des del Servei Meteorològic de Catalunya, es convida a un col·laborador de cada demarcació a fer una presentació i així compartir els diferents coneixements de la meteorologia.

 

Aquest any les presentacions dels col·laboradors les han fet:

–          Sergi Corral a la trobada que es va fer a Barcelona, amb una presentació titulada La vigilància de la XOM, aplicada a situacions meteorològiques de perill amb tramuntana on es va corroborar el bon funcionament de la vigilància de la XOM, en situacions de tramuntana.

–          Lluís Regincós a la trobada de Girona, ens va presentar Els bombers i els incendis forestals, una presentació que relacionava la meteorologia amb la feina dels bombers en l’extinció dels incendis forestals.

–          Josep Miró a la trobada de la demarcació de Tarragona que es va fer a Cambrils, va fer una xerrada titulada L’estat del mar a la costa del Baix Penedès, on ens va explicar com són les característiques de l’onatge al Baix Penedès, a més de presentar com són les condicions generals del mar.

–          Xavier Coll a la trobada de la demarcació de Lleida que es va fer a Tàrrega, ens va explicar La influència de la meteorologia en l’agricultura i com afecten i quin paper juguen  la temperatura, la humitat, el vent i les fisiopaties en les diferents produccions agràries.

Finalment des d’aquí voldríem agrair l’assistència de tots els col·laboradors a les diferents jornades, així com també als ponents per les magnífiques presentacions amb què ens han brindat. També donar les gràcies a les diferents empreses que han donat suport a les trobades desinteressadament, i per últim donar les gràcies al Centre Cívic Vil·la Florida, la Generalitat de Catalunya, i l’Ajuntament de Cambrils per la cessió dels diferents espais on es van realitzar els actes.

1 Comentari

  1. Enric Estragués Estrems 21 novembre 2013, 15:20

    Aquestes trobades som molt utils per mantenir un contacta anual amb la resta dels companys.