XIX Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè

Els dies 22, 23 i 24 de novembre tindran lloc a Barcelona les XIX Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè, organitzades per l’Associació Catalana de Meteorologia (ACAM) amb el suport de CosmoCaixa “Obra Social” la Caixa, la Diputació de Barcelona, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l’Agencia Estatal de Meteorologia (AEMET).

A les Jornades es presentaran ponències divulgatives de qüestions actuals de meteorologia en dos espais diferents: divendres 22 a l’Escola del Treball de l’Escola Industrial i dissabte i diumenge 23 i 24 a CosmoCaixa. Els assistents rebran un llibre amb els resums de les ponències presentades.

Divendres 22 a les 19h a l’Escola del Treball es faran ponències de caràcter històric recordant, entre d’altres efemèrides, els centenaris de l’inici de les observacions meteorològiques a l’Observatori Fabra i de les observacions aerològiques (amb globus) a Barcelona. Dissabte, a partir de les 9 i fins diumenge al migdia tindran lloc a CosmoCaixa tres blocs de presentacions sobre “Meteorologia Mediterrània”, “Eines de diagnosi i previsió” i “Climatologia”.

Es tractaran temes com ara les limitacions dels pronòstics i les ciclogènesis a la Mediterrània Occidental, el Sistema d’avisos de Tempestes de Sorra de l’Organització Meteorològica Mundial que es gestiona des de Barcelona, un modern sistema d’observació de llamps en 3 dimensions instal·lat al Sud de Catalunya. També hi haurà ponències dedicades al clima de les muntanyes de Prades, estudis de canvi climàtic en zones de muntanya, el sistema SINOBAS d’AEMET, o la xarxa d’observacions fenològiques del Servei Meteorològic de Catalunya. Els ponents són meteoròlegs i investigadors d’institucions com ara Météo-France, SMC, AEMET, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de les Illes Balears, o la Universitat de Zürich de Suïssa.

Destaquen especialment dues ponències dedicades als tornados a càrrec d’en Roger Edwards (Storm Prediction Center/NOAA), meteoròleg dels Estats Units especialista mundial en la matèria. A més a les jornades es lliurarà el Premi Internacional de Meteorologia Eduard Fontserè 2013 a un equip internacional d’investigadors coordinat des de la Universitat de Lisboa per un innovador estudi sobre les sequeres durant el segle XX a la Mediterrània i la seva predicció.

El director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig, clourà les Jornades el diumenge 24 de novembre a CosmoCaixa.

Les Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè es celebren des de l’any 1995 a Barcelona i reben el nom de l’insigne meteoròleg,  fundador del Servei Meteorològic de Catalunya, Eduard Fontserè i Riba (1870-1970), considerat el pare de la meteorologia catalana moderna.

Més informació del programa i inscripcions a:  http://www.acam.cat/19JEFc

Comentaris tancats.